Pierś z gęsi w sosie piernikowym, karp w grzybach, barszcz czerwony, makowiec z jabłkami i wiele innych, dosłownie rozpływających się w ustach, potraw pojawiło się na stołach podczas Gminnego Konkursu Kulinarnego Tradycje Bożonarodzeniowe 2015, który odbył się w Osieku. Wzięło w nim udział 11 zespołów. Oprócz walorów smakowych oceniana była aranżacja wigilijnych stołów.
Dania, ale także sposób ich serwowania, oceniały dwa zespoły jurorskie. Pierwszy tworzyli profesjonalni kucharze: Wiesław Lichota i Karol Dobrowolski z Gospody Zamkowej oraz radny Gminy Lubin Patryk Jarkowiec. Do nich należał wybór najsmaczniejszych i najoryginalniejszych potraw. W składzie drugiej komisji znalazły się wiceprzewodnicząca Rady Gminy Lubin Sylwia Pęczkowicz-Kuduk, radna Zofia Marcinkiewicz oraz radny Paweł Łukasiewicz – to gremium jurorskie miało za zadnie wybrać najładniej udekorowany stół.
Potrawy oceniane były w trzech kategoriach: danie postne, propozycja na dzień świąteczny oraz deser bożonarodzeniowy. Stoły dosłownie uginały się od świątecznych smakołyków, a poszczególne ekipy prześcigały się w oryginalności potraw i sposobie ich serwowania.
Jurorzy mieli twardy orzech do zgryzienia.
– Poziom tego konkursu jest z roku na rok coraz wyższy, z czego się bardzo cieszymy – mówi Wiesław Lichota, przewodniczący profesjonalnego jury. – Coraz większa jest różnorodność zgłaszanych do konkursu potraw. Jeszcze dwa lata temu dominował karp, dziś coraz częściej pojawia się łosoś. Karp nie zniknął, ale co do jego przygotowania można mieć zastrzeżenia. To ryba, której odpowiednie przyrządzenie wymaga sporego wysiłku. Przede wszystkim, by podać ją w galarecie, należy pozbyć się wszystkich ości, a z tego nie wszyscy zdają sobie sprawę. Niemniej jednak progres jest bardzo widoczny, coraz częściej w menu łączy się tradycję z nowoczesnością i to przynosi doskonałe efekty – dodaje przewodniczący.
Jurorów zachwyciła pierś z gęsi w sosie piernikowym, zdobywczyni pierwszej nagrody w kategorii potrawa na dzień świąteczny. Szczególnie sos, z którym była serwowana, miał wyjątkowo finezyjny smak. Jego autorką jest pani Ewa z Czerńca, która zdradza, że by podkreślić smak potrawy, dodaje do sosu ususzonego wcześniej piernika.
IMG_1440Pierwszą nagrodę w kategorii potrwa postna otrzymała reprezentacja Osieka za barszcz z uszkami na domowym zakwasie.
– Podstawą są kiszone buraki, ale, co chyba co jeszcze ważniejsze, został on ugotowany na głowach karpia – mówi autorka przepisu. Jurorzy docenili także uszka z grzybami i pierożki z ziemniakami w sosie borowikowym autorstwa ekipy z Osieka.
I nagrodę w kategorii deser bożonarodzeniowy otrzymały Makówki, przygotowane przez reprezentację Zimnej Wody.
– Masa makowa jest taka, jak do makowca. Dodatkowo potrzebna jest masa z chałki. Gdy będzie już prawie czerstwa, należy ją rozkruszyć i zalać gorącym mlekiem. Po 30 minutach dolewamy olejek rumowy lub rum, kto co lubi, a do tego trochę roztopionego masła i cukier. Później to mieszkamy i przekładamy warstwami z przygotowaną wcześniej masą makową – tłumaczy Pelagia Plichta z Zimnej Wody.
Grand Prix Gminnego Konkursu Kulinarnego przypadło Pieszkowiankom z Pieszkowa za Malinę pod Chmurką. Zdaniem autorki przepisu, deser przygotowuje się w niespełna dziesięciu minut. – Potrzebne nam będą maliny, lepiej mrożone niż sezonowe, 500 ml śmietany kremówki, 400 ml jogurtu naturalnego oraz brzoskwinie z puszki, pokrojone w kostkę. Maliny mrożone wsypujemy do pucharka, do ubitej śmietany kremówki dodajemy jogurt i pokrojone brzoskwinie, mieszamy to łyżką, przekładamy do pucharków i dość obficie posypujemy brązowym cukrem – opowiada Zofia Tereba z Pieszkowa.
IMG_1410Równolegle z konkursem kulinarnym oceniano aranżacji stołów wigilijnych.
– Decyzja była niezwykle trudna, ponieważ wszystkie stoły wyglądały przepięknie i już dziś wprowadziły nas w świąteczny nastrój – tłumaczyła jurorka tej kategorii radna Gminy Lubin Zofia Marcinkiewicz. Ostatecznie pierwszą nagrodę i puchar Wójta Gminy Lubin przyznano reprezentacji Czerńca. Dodatkowym bonusem dla zwycięzców była nalewka z 22 owoców, własnoręcznie wykonana przez szefa gminnego samorządu z 2009 r.
Laureaci konkursu nagrody odebrali z rąk wójta Tadeusza Kielana.
– Dziękuję Państwu, za to, że chcecie te tradycje podtrzymywać i kultywować, że święta są u nas prawdziwymi święta, a czas oczekiwania na narodziny Chrystusa, jest wyjątkowo rodzinny, piękny i wzruszający.
Myślę, że dziś nagrody należą się wszystkim, ja również dziękuję wszystkim za te wyjątkowe potrawy, piękne aranżacje stołów i wyjątkowe ozdoby świąteczne, wykonane własnoręcznie – co jest godne podkreślenia i wyróżnienia – mówił wójt Tadeusz Kielan, który bożonarodzeniowe spotkanie w Osieku zakończył złożeniem świątecznych życzeń.
O świąteczną oprawę artystyczną zadbały natomiast zespól ISKRA, przedstawicielki zespołu Zachęta z Zimnej Wody Aleksandra Pęciak i Aleksandra Kot oraz Dziecięcy Zespół Taneczny z GOK, dla którego był to sceniczny debiut.
Imprezę zorganizował Gminny Ośrodek Kultury.
(MG)
Wyniki konkursu kulinarnego
NAGRODA GŁÓWNA – 500 zł
Pieszków za Malinę pod chmurką
KATEGORIA: POTRAWA POSTNA
I Nagroda – 350 zł
Osiek za barszcz z uszkami na domowym zakwasie
II Nagroda – 300 zł
Gola za karpia w grzybkach
III Nagroda – 250 zł
Składowice za barszcz czerwony z jeżykami
KATEGORIA: POTRWA NA DZIEŃ ŚWIĄTECZNY
I Nagroda – 350 zł
Czerniec za pierś z gęsi w sosie piernikowym
II Nagroda – 300 zł
Miłosna za schab świąteczny z żurawiną
III Nagroda – 250 zł
Krzeczyn Wielki za gęś z owocami
KATEGORIA – DESER BOŻONARODZENIOWY
I Nagroda 350 zł
Zimna Woda za makówki
II Nagroda 300 zł
Szklary Górne za Seromakowiec
III Nagroda 250 zł (ex aequo)
Siedlce za makowiec
Księginice za makowiec z jabłkami i kutię