Czekaliśmy na tę imprezę rok czasu i wciąż nie możemy uwierzyć, że już jest po, na placu ani śladu po gwarnych rozmowach, a i zapach pierogów też już gdzieś uciekł….
Po raz trzynasty do Księginic zawitały tłumy. Mieszkańcy gminy i nie tylko tradycyjnie zawitali na Festiwal Kapusty i Pieroga pokosztować pierogowo- kapuścianych przysmaków..
To, że smakowały pierogi widać było po pustych talerzach. Za przygotowanie tych pyszności dziękujemy wszystkim zespołom:
Lejdis, Buczynianki, Klub Pod Garami, Sołectwo Szklary Górne, Niebiesko-Żółte Gary, KGW Lubin.
Na tegorocznej scenie wystąpił Zespół Lejdis, Zespół Lubin oraz Zachęta. Gościnnie wystąpiły wokalistki – Alicja Sroka, laureatka nagrody Anioły Kultury Gminy Lubin oraz Karolina Ziemlicka , laureatka Szansy na Sukces.
W tym roku mieszkańcy całego regionu skorzystać mogli z różnych warsztatów, zarówno kulinarnych jaki artystycznych. Warsztaty lepienia klasycznych pierogów poprowadziły członkinie Zespołu Lejdis ze Składowic. Mieszkańcy gminy mogli po raz pierwszy poznać tajniki robienia pierogów gruzińskich. Kucharze z restauracji Chinkalnia z Lubina pokazali jak robić pierogi Chinkali z farszem mięsnym i serowym.
Nie zabrakło także warsztatów robienia świec z wosku pszczelego oraz warsztatów ręcznej biżuterii i breloków z masy polimerowej w kształcie pieroga. Breloki okazały się świetną pamiątką z imprezy. Sporą atrakcją był konkurs zorganizowany dla publiczności, gdzie odważni mogli się zmierzyć w konkurencji lepienia pierogów na czas, wraz z samodzielnym wyrobieniem ciasta. Uczestnicy jak i reszta widowni bawili się świetnie, co było widać po nagrodzonych śmiałkach. Najmłodsi skorzystali z oferty animatorów i dmuchawców.
Po raz pierwszy zorganizowano też konkurs na najładniej udekorowany domek. Koła gospodyń wykazały się wielką kreatywnością. Do dekoracji wykorzystały liczne dary natury, w rezultacie czego powstały barwne postacie ludzi i zwierząt wykonane ze zbóż, warzyw i owoców.
Dziękujemy OSP Księginice, Pani Sołtys Księginic, drużynie Iskra Ksieginice za pomoc przy organizacji imprezy.
Podziękowania kierujemy do jury, które nie miało jak co roku łatwego zadania. Jurorzy, Janina Mucha, Irena Danieluk oraz Franciszek Lesicki wyłonili dwóch zwycięzców: zespół Lejdis i Klub pod garami, którzy zwyciężyli również w konkursie na najładniejszy domek.
W tym roku kontynuowaliśmy konkurs na Największe Warzywo, którego inicjatorem była Pani Janina Mucha. Uczestnicy zaprezentowali między innymi buraki, dynie, fasole oraz wiele innych okazów. W konkursie nagrodzeni zostali Pani Teresa Kot, Klub pod Garami, Sołectwo Szklary Górne oraz Zespół Lejdis.
Wyniki konkursu kulinarnego:
I miejsce zespół Lejdis za pierogi z soczewicą i kapustą oraz kapuśniak
I miejsce Klub Pod Garami za pierogi z serem i kapuśniak
II miejsce Buczynianki za pierogi z serem i boczkiem oraz łazanki
III miejsce Niebiesko-Żółte Gary za kapuśniak
III miejsce Sołectwo Szklary Górne pierogi z pieczarkami i serem żółtym oraz gołąbki z czerwonej kapusty
III miejsce KGW Lubin z Krzeczyna Wielkiego za pierogi ukraińskie i pierś pod pierzyną
Nagrody za wystrój domku wiejskiego powędrowały do: Zespołu Lejdis, Klubu Pod Garami oraz Buczynianek.
Gratulujemy.