Po raz czternasty Księginice w Gminie Lubin stały się regionalną stolicą tych przysmaków do której zjeżdżają się smakosze z całego regionu. Festiwalowi Kapusty i Pieroga tradycyjnie towarzyszył konkurs na najlepsze pierogi i potrawy z kapusty. Dodatkowo oceniane były domki, pięknie przyozdobione dekoracjami z darów natury. Kolaż oryginalnych rzeźb
z warzyw i owoców mieszał się z kompozycjami ze zbóż i ziół.
Mieszkańcy gminy mogli popróbować rozmaitych odmian tego dnia od tradycyjnych polskich pierogów z kapustą i mięsem zaczynając, przez ruskie, pierogi z kaszą, a na słodko przyrządzonych kończąc. Nie zabrakło tradycyjnych potraw z kapusty oraz innowacyjnych połączeń smakowych..
Największe wydarzenie kulinarne w regionie, do którego zgłosiło się aż 10 aktywnych grup z gminy otworzył wójt gminy Tadeusz Kielan. W tym roku rywalizowali: Klub Pod Garami z Księginic, Sołectwo Wiercień, Sołectwo Raszówka, Sołectwo Szklary Górne, Sołectwo Kłopotów, Team Składowice, KKN Babeczki z Osieka, KGW Skowronki z Gorzycy, KGW Szminką Malowane z Osieka, KG z Krzeczyna Wielkiego. Konkursowiczów oceniali przedstawiciele lokalnych gastronomii: Jolanta Chmielewska właścicielka restauracji Szyszka Chmielu, Grzegorz Balcerzak szef kuchni z restauracji Boska Włoska oraz Pan Mateusz Dydniański właściciel Sery Yogiego i Coś Dobrego. Jury wybierając te najlepsze miało duży dylemat i ciężki „pieróg” do zgryzienia. W kategorii potrawy z kapusty wygrało Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego, natomiast pierwsza nagroda za pierogi ruskie powędrowała w ręce gospodarzy Klubu pod garami z Księginic. Listę nagrodzonych zamieszczamy poniżej.
Każdy z konkursowiczów niezwykle starannie i oryginalnie udekorował i zaprezentował swoje potrawy w wystawowym domku, a zwycięzcami w tej kategorii zostali ex aequo Sołectwo Kłopotów i „Klub pod garami”.
Dla uczestników Festiwalu Ośrodek Kultury Gminy Lubin jak co roku przygotował mnóstwo atrakcji zarówno kulinarnych jak i muzycznych czy warsztatowych. W tym roku poznaliśmy tajniki kuchni gruzińskiej podczas warsztatów przygotowywania Chinkali
i Chaczapuri, warsztaty pod hasłem „Gruzja na talerzu” poprowadzili przedstawiciele restauracji Chinkali. Tradycyjnie warsztaty lepienia pierogów przygotowały gospodynie
z zespołu Lejdis i Składowic. Były również quizy tematyczne dla publicznośći
i widowiskowy konkurs na najszybciej ulepione pierogi.
Zarówno starsi jak i młodsi uczestnicy imprezy mogli znaleźć coś dla siebie, dla każdego coś dobrego. Niekoniecznie tylko do jedzenia, wydarzenie było również doskonałą okazją do nabycia unikalnych przedmiotów i wyrobów lokalnych twórców. Na najmłodszych czekały animacje, dmuchańce i warsztaty tworzenia pamiątkowych magnesów i biżuterii.
Natomiast muzyczną ucztą były występy kolanych zespołów Lubin i Lejdis, a gwiazdą Festiwalu był zespół Hyla, łączący elementy muzyki elektronicznej z elementami etnicznymi, niezwykle interpretujący pradawne melodie górali rusińskich.
Zainicjowany kilka lat temu konkurs na największe warzywo i najoryginalniejszą roślinę oceniali Janina Mucha i Eugeniusz Wawryk, przedstawiciele Rady Seniorów, która zainicjowała ogrodnicze zmagania.
Nagrody otrzymali:
- Grażyna Kapusta (Klub Pod Garami) – włoska kapusta, czerwona kapusta, pomidorki
- Zięba Barbara – buraczki
- Szklary Górne – cukinia, dynia
- Krysztofińska Wanda – ogórek
- Ewa Gil (Sołectwo Kłopotów) – cukinia
- Składowice team –cukinia
Szczególne podziękowania kierujemy do OSP Księginice oraz sołtysa Księginic, Łukasza Szymańskiego oraz Klubu Iskra Księginice za pomoc w organizacji Fesiwalu.
Laureaci konkursu kulinarnego:
PIERÓG RUSKI
1 miejsce – KLUB POD GARAMI
2 miejsce – KGW SZMINKĄ MALOWANE Z OSIEKA
2 miejsce – KGW SKOWRONKI Z GORZYCY
3 miejsce – SOŁECTWO WIERCIEŃ
3 miejsce – KKN BABECZKI Z OSIEKA
DANIE Z KAPUSTY
1 miejsce – KG KRZECZYN WIELKI
2 miejsce – SOŁECTWO RASZÓWKA
2 miejsce – SOŁECTWO SZKLARY GÓRNE
2 miejsce – TEAM SKŁADOWICE
3 miejsce – SOŁECTWO KŁOPOTÓW