ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

 

Tegoroczne Święto Pieczonego Ziemniaka w Siedlcach odbyło się w słonecznej atmosferze. Liczba gości, którzy przybyli na nasze spotkanie przerosła oczekiwania. Do samego konkursu kulinarnego zgłosiło się osiem grup, reprezentujących miejscowości naszej gminy.

Tym razem królowały gołąbki z ziemniakami, pierogi z ziemniakami, ziemniaki nadziewane, kartoflanki, nawet serniki z ziemniaka i desery z batata… każdy znalazł coś dla siebie.

Siedlecka Nuta jako gospodarze, przygotowała ponad 500 pierogów, kopytka, knedle, zupę
z ziemniaków i mnóstwo pysznych ciast, którymi częstowali przybyłych gości.

 

W konkursie głównym, jury w składzie:

Tomasz Herbuś i Agnieszka Kachnowicz, właściciele RESTAURACJI GRUZIŃSKIEJ CHINKALNIA z Lubina, przyznali następujące nagrody:

 

I miejsce – Siedlecka Nuta – kartoflanka

I miejsce – Sołectwo Raszówka – ziemniaki z boczkiem

II miejsce – Sołectwo Kłopotów – ziemniaki z boczkiem i sosem

II miejsce – zespół Osieczanki – gołąbki z ziemniakami

II miejsce – zespół Zachęta – ziemniaki zapiekane

II miejsce – KGW Skowronki z Gorzycy – róża

III miejsce – Sołectwo Zimna Woda – niekaloryczne frytki

III miejsce – Klub Pod Garami – placki ziemniaczane

 

Podczas imprezy nie zabrakło doznań artystycznych. Na scenie zaprezentowały się zespoły KONICZYNKI z Miłoradzic, ROZTOKA z gminy Rudna, a także gospodarze, SIEDLECKA NUTA z SIEDLEC.

Odbyły się także warsztaty dla dzieci malowania na drewnie, a także puszczanie baniek mydlanych.

Zorganizowano również konkurs na figurę szachową wykonaną z ziemniaka. Wyłoniono pięciu laureatów: Mirosławę Piszel, Irenę Dworak, Danutę Drybczewską, Gabriela Senków oraz Wojciecha Bazylewicza.

Dla wszystkich przybyłych gości organizatorzy przygotowali konkursy sprawnościowe
i quizy tematyczne sprawdzające znajomość tematu związanego z ziemniakiem –  bohaterem spotkania, które poprowadził p. Waldemar Domowicz, członek SIEDLECKIEJ NUTY, prowadząc blok zabaw dla publiczności.

Dziękujemy Sołtysowi wsi Siedlce Panu Stanisławowi Ryńcowi wraz z Radą Solecką,
a przede wszystkim Zespołowi Siedlecka Nuta za pomoc w organizacji imprezy.

Dziękujemy również niezawodnemu jury konkursu kulinarnego właścicielom Restauracja Chinkalnia Lubin za pomoc w wyłonieniu zwycięzców konkursu.