Po dwóch latach imprez Online powróciliśmy do formuły stacjonarnej Tradycji Wielkanocnych. Tegoroczna edycja przyniosła nam nie tylko nowe doznania kulinarne ale również nabrała wymiaru międzynarodowego dzięki pojawieniu się koła gospodyń z Ukrainy. Ich obecność pokazała nam, że jesteśmy społecznością, która potrafi się wspaniałe integrować ze wszystkimi niezależnie od wieku, płci czy narodowości. Zresztą wśród publiczności również nie zabrakło naszych wschodnich sąsiadów.
To niezwykłe spotkanie było okazją do połączenia kultur i poznania wielkanocnych tradycji
w naszych krajach. W głównym konkursie kulinarnym wzięło udział 10 reprezentantów kół gospodyń i sołectw. Wielkanocne pyszności w trzech kategoriach oceniało jury w składzie: Sylwia Biały, właścicielka restauracji Piekielna Kura, uczestniczka Hell’s Kitchen, Marzena Kosydor, Skarbnik Gminy Lubin oraz Pani Bożena Michalik-Kroczek, wytwórczyni regionalnych nalewek. Wzorem lat ubiegłych różnorodność potraw i wypieków cieszyła nie tylko oko ale przede wszystkim była prawdziwą smakową ucztą. Jury stanęło przed trudnym zadaniem, po burzliwych obradach nagrodę główną otrzymały Pieszkowianki, a zwycięzcą tegorocznego konkursu okazała się potrawa z żurkiem w roli głównej –Terrina z jajkiem
i żółtkiem. Dodatkową atrakcją w tym roku były drewniane stragany, które przepięknie udekorowane zdobiły tegoroczną imprezę. Puchar Wójta Gminy Lubin za tradycyjną dekorację stołu wielkanocnego tym razem trafił do Sołectwa Składowice.

Podczas imprezy rozdaliśmy nagrody za Kartkę i Palmę świąteczną oraz konkurs fotograficzny „Zima w Obiektywie”. Łącznie w konkurach udział wzięło 150 mieszkańców naszej gminy.
Tegoroczne Tradycje Wielkanocne były okazją włączenia się do pomocy rodzinom, które przyjechały do nas z Ukrainy. Ośrodek Kultury Gminy Lubin zorganizował kiermasz rękodzieła. Uzbierana kwota 705,00 zł
Część artystyczną wypełniły występy grupy tanecznej z Niemstowa oraz mieszkanki Osieka Martyny Buchowskiej. Mini recital zaprezentowała Oliwia Stefanowska oraz kwartet ze Szkoły Podstawowej w Szklarach Górnych, przy akompaniamencie Macieja Stefaniaka.
Tradycyjnie przedświątecznej imprezie towarzyszyły warsztaty artystyczne. W tym roku można było wykonać króliki z makramy i ozdobić jajka różnymi technikami.
Na tegorocznej imprezie można było nie tylko posmakować pysznych potraw ale również kupić produkty lokalnych wytwórców oraz rękodzielnicze cudeńka zdobywców nagrody Anioły Kultury Gminy Lubin – Mirosławy Skalskiej i Elżbiety Wojs.

Wyniki konkursu kulinarnego:

NAGRODA GŁÓWNA:
Pieszkowianki – 600 zł

Nagroda: JAJO WIELKANOCNE W ROLI GŁÓWNEJ:
I Buczynianki za jajka w galarecie na sosie tatarskim 500 zł
II Sołectwo Szklary Górne za niespodziankę z jajka 450 zł
III Sołectwo Kłopotów za jajko po szkocku 400 zł

Nagroda: GŁÓWNY BOHATER OBIADU WIELKANOCNEGO:
I Koło Gospodyń z Krzeczyna Wielkiego za przysmak sołtysa 500 zł
II Klub Niebiesko-Żółte Gary za barszcz czerwony z pampuszkami 450 zł
III Siedlecka Nuta za żurek 400 zł

Nagroda: DESER WIELKANOCNY
I Klub Pod Garami za owocowy raj 500 zł
II Sołectwo Składowice za muffinki wielkanocne 450 zł
III Koło Kobiet Niezależnych za kajmak 400 zł