W kulinarną podróż śladami dawnych i nowych smaków oraz regionalnych potraw po mapie naszej gminy zabierają nas koła gospodyń i miłośnicy gotowania z różnych miejscowości.
To oni kuszą zwycięskimi smakołykami prezentowanymi podczas Tradycji Wielkanocnych, Bożonarodzeniowych, Festiwalu Kapusty i Pieroga, Święta Pieczonego Ziemniaka, Grzybobrania czy tematycznych spotkań. Konkursy kulinarne towarzyszą większości imprez organizowanych w Gminie Lubin, kilka z nich wpisanych jest do Kalendarza Imprez kulinarnych Dolnego Śląska, publikowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Tworzone przez lata kulinarne dziedzictwo regionu zostało zebrane w książce „Smakołyki Gminy Lubin”, wydanej w 2017 roku na 10-lecie działalności Ośrodka Kultury Gminy Lubin. To rodzaj przepiśnika, który poprzez swoją formę, w której znalazło się miejsce na własny przepis, ma być nie tylko inspiracją do odkrywania ciekawych smaków i wyśmienitych dań, ale przede wszystkim służyć w codziennym doskonaleniu sztuki kulinarnej.

TRADYCJE WIELKANOCNE

FESTIWAL KAPUSTY I PIEROGA

GRZYBOBRANIE

ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA

TRADYCJE BOŻONARODZENIOWE